Śląski kolocz weselny ( ciasto drożdżowe z makiem i kruszonka )






Jedna z tradycji na Śląsku jest obdarowywanie gości, rodzinę przed Ślubem pysznym koloczem weselnym. Kolocz może być z serem, z makiem, z jabłkami i orzechami

Składniki na ciasto:
  • 50 dag  maki,
  • 3 dag drożdży,
  • 8 dag cukru
  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Wanilia
  • Skorka z cytryny
  • Szczypta soli
  • Masło do smarowania blachy

Make przesiać do miski,  masło roztopić. W małym rondlu zrobić rozczyn tzn. drożdże z 1 łyżką cukru,  zalać letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Gdy rozczyn bedzie gotowy dodać go do maki wraz z roztopionym ciepłym mlekiem, jajami i reszta cukru. Dodać wanilie i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać drewniana łyżką do momentu,  az bedzie odchodzić od brzegów miski. 
Gotowe ciasto lekko posypac maka,  przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto ponownie,  rozwałkować i podsypując lekko mąka i przełożyć na posmarowana blachę. Nałożyć nadzienie ,  posypać posypka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180.
Ciasto jest gotowe, kiedy będzie złotego koloru od spodu i z góry. ( Po ok. 30-40 minutach ). 

Nadzienie z maku:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 10 dag miodu
  • 1 dag kakao (niekoniecznie)
  • Migdały, rodzynki, orzechy
  • Skorka z cytryny, skorka z pomarańczy
  • 2 białka
  • 125 ml mleka
Mak sparzyć gorącą woda z dodatkiem cukru ( taka ilością, aby mak był przykryty),  ostudzić,  zemleć dwa razy przez maszynkę do maku. Dodać resztę dodatków i wymieszać dodając ubita piane z białek. Następnie nakładać na ciasto.

Kruszonka:
  • 10 dag maki
  • 6 dag masła
  • 6 dag cukru pudru
  • 1 żółtko ( niekoniecznie )
Składniki zagnieść i posypać ciasto. 

Kochani zachęcam do pieczenia i czekam na Wasze opinie! 
Pozdrawiam