Babka
Przepis na babkę mam od mojej mamy.
Powinna być ucierana ręcznie ( tak zawsze robi ja mama). Ja używam miksera i
tez jest pyszna i prosta:) Polecam.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki maki
-3/4 kostki margaryny
( miękka)
-4 jajka (temp.
pokojowa)
-1 szklanka
cukru
- plaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki cukru
waniliowego lub (ja daje laskę wanilii)
- łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- opcjonalnie można dodać
( skórkę pomarańczową lub cytrynowa)
Margarynę ucieramy
lub miksujemy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy lub laskę wanilii.
Do jednolitej masy dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy cały czas miksować. Dodać łyżkę
mleka i jeszcze chwile miksować.
Do osobnej miseczki odłożyć
1/3 ciasta wymieszać z kakao i łyżka mleka.
Tak przygotowane masy
przekładamy do formy na babkę ( ja używam silikonowej, jeżeli używasz blaszanej
musisz wysmarować blaszkę margaryna i podsypać mąką).
Polowe masy jasnej, następnie
ciemna i znowu jasna.
Pieczemy w temp 180 C
ok 50 min (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego