Placuszki Bananowe


Proste, puszyste i smaczne placuszki bananowe. Świetny pomysł na zagospodarowanie dojrzałych bananów.

Potrzebujemy:
- 2 dojrzale banany
-1 jajko
-3 łyżki cukru (polecam domowy cukier puder z wanilia)
-1 łyżka mleka
-2 łyżeczki soku z cytryny
-5 łyżek maki pszennej ( kopiaste łyżki)
-1 (kopiasta) łyżka maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia

Wykonanie:
 Banany obrać i rozgnieść widelcem (można użyć blendera). Maki wymieszać razem proszkiem do pieczenia. Do bananów dodajemy jajko, mleko, cukier, sok z cytryny i wymieszane wcześniej przesiane maki z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ostawiamy na kilka minut. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na zloty kolor. Można posypać cukrem pudrem (ja używam domowego z prawdziwa wanilia) lub podawać z dowolnymi dodatkami np. ulubiona konfitura, syrop.

Smacznego J