Placuszki Bananowe
Proste, puszyste i
smaczne placuszki bananowe. Świetny pomysł na zagospodarowanie dojrzałych bananów.
Potrzebujemy:
- 2 dojrzale
banany
-1 jajko
-3 łyżki cukru
(polecam domowy cukier puder z wanilia)
-1 łyżka mleka
-2 łyżeczki soku
z cytryny
-5 łyżek maki
pszennej ( kopiaste łyżki)
-1 (kopiasta) łyżka
maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
Banany obrać i rozgnieść widelcem (można użyć
blendera). Maki wymieszać razem proszkiem do pieczenia. Do bananów dodajemy
jajko, mleko, cukier, sok z cytryny i wymieszane wcześniej przesiane maki z proszkiem
do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ostawiamy na kilka minut. Na rozgrzanym
oleju smażymy placuszki na zloty kolor. Można posypać cukrem pudrem (ja używam
domowego z prawdziwa wanilia) lub podawać z dowolnymi dodatkami np. ulubiona
konfitura, syrop.
Smacznego J