Ciasteczka – Ślimaczki


Ciasteczka – Ślimaczki



Składniki:
·       -  250g maki
·       - 150g cukru
·       - 150g masła (zimne )
·       -  1 jajko
·       - szczypta soli
·       - 1  Laski wanilii
·       -  ½  łyżeczki gałki muszkatolowej
·       -  ½  łyżeczki Szczypta cynamonu
·        - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        - ½ łyżeczka mleka
·        - 4 łyżeczki kakao
Na stolnice przesiać make z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wanilie, gałkę muszkatołowa,  sol i cynamon. Wszystko wymieszać. W środek wbijamy jajko i dodajemy zimne pokrojone masło. Wszystkie składniki łączymy siekając nożem. Następnie wyrabiamy szybko ciasto na jednolita masę.
Ciekawostka: Im szybciej polaczymy składniki , tym bardziej ciastka będą kruche.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, wyrabiając ciasto. Tak przygotowane ciemne i jasne ciasto , zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30min lub do zamrażalki na 15min. Następnie ciasto jasne i ciemne wałkujemy osobno na dwa takie same prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Ciemna masę kładziemy na jasna i bardzo ciasno zwijamy w roladę. Wkładamy do lodówki na 30min lub zamrażalki 15min. Roladę wyciągamy i kroimy paski na grubość ok. 1cm, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 180 ok. 12min.

Ciekawostka: Ciasteczka układamy na blasze w odstępach od siebie, gdyż powiększą się podczas pieczenia. Najlepiej trzymac ciastka w metalowej puszce.  

Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze kochani!
Pozdrawiam