Śląski kolocz weselny ( ciasto drożdżowe z makiem i kruszonka )
Jedna z tradycji na Śląsku jest obdarowywanie gości, rodzinę przed Ślubem pysznym koloczem weselnym. Kolocz może być z serem, z makiem, z jabłkami i orzechami.
Składniki na ciasto:
- 50 dag maki,
- 3 dag drożdży,
- 8 dag cukru
- 20 dag masła,
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- Wanilia
- Skorka z cytryny
- Szczypta soli
- Masło do smarowania blachy
Make przesiać do miski, masło roztopić. W małym rondlu zrobić rozczyn tzn. drożdże z 1 łyżką cukru, zalać letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn bedzie gotowy dodać go do maki wraz z roztopionym ciepłym mlekiem, jajami i reszta cukru. Dodać wanilie i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać drewniana łyżką do momentu, az bedzie odchodzić od brzegów miski.
Gotowe ciasto lekko posypac maka, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować i podsypując lekko mąka i przełożyć na posmarowana blachę. Nałożyć nadzienie , posypać posypka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180.
Ciasto jest gotowe, kiedy będzie złotego koloru od spodu i z góry. ( Po ok. 30-40 minutach ).
Nadzienie z maku:
- 50 dag maku
- 20 dag cukru
- 10 dag miodu
- 1 dag kakao (niekoniecznie)
- Migdały, rodzynki, orzechy
- Skorka z cytryny, skorka z pomarańczy
- 2 białka
- 125 ml mleka
Mak sparzyć gorącą woda z dodatkiem cukru ( taka ilością, aby mak był przykryty), ostudzić, zemleć dwa razy przez maszynkę do maku. Dodać resztę dodatków i wymieszać dodając ubita piane z białek. Następnie nakładać na ciasto.
Kruszonka:
- 10 dag maki
- 6 dag masła
- 6 dag cukru pudru
- 1 żółtko ( niekoniecznie )
Składniki zagnieść i posypać ciasto.
Kochani zachęcam do pieczenia i czekam na Wasze opinie!
Pozdrawiam