Szarlotka Z Pianką I Kruszonką


  •   
Jedna z moich ulubionych wypieków to szarlotki pod każdą postacią. Chciałbym się z Wami podzielić fajnym przepisem na smaczna szarlotkę.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (lub laska wanilii)
- 25 dag margaryny
- budyń waniliowy
- 1, 5 – 2kg jabłek
- rodzynki
-orzechy
- aromat pomarańczowy
-cynamon

Make przesiać z proszkiem do pieczeni i posiekać z margaryna. Następnie dodajemy 3 żółtka (białka zostawić, 0, 5 szklanki cukru, cukier waniliowy (lub laska wanilii). Wyrabiamy ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozkładamy ¾ ciasta. Resztę zostawiamy na kruszonkę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalki.
Ciekawostka: Do ¼ ciasta możemy dodać 2 łyżeczki kakao
Jabłka kroimy w dużą kostkę i prażymy w malej ilości wody. Pod koniec prażenia, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, cynamon i kilka kropli aromatu pomarańczowego (ciasto można zrobić bez tych dodatków). Tak przygotowane jabłka, studzimy i wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Następnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy 0, 5 szklanka cukru, budyń waniliowy i delikatnie mieszamy na jednolita masę, kolistym ruchem wtłaczając powietrze.
Tak przygotowana masę z białek rozkładamy na jabłka. Na białka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45- 60 minut w temperaturze 160 (zależy od piekarnika – gazowe w temp 180).

Pozdrawiam Was Kochani i czekam na komentarze i Wasze opinie.