Ciasto Z Jabłkami - Jabłecznik
Potrzebujemy:
-1 kostka margaryny (miękka)
-1 szklanka cukru
-2 jajka
- 1/2 kg maki (3
szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 - 2.5 Kg jabłek
- cynamon
Margarynę ucieramy lub miksujemy, dosypując cukier i cukier
waniliowy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając na gładka masę. Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i ucierając dosypujemy mąkę (mąkę dosypujemy porcjami, nie cala na raz). Tak
przygotowane ciasto przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki.
Ciekawostka:
margaryna i jajka powinny by w temperaturze pokojowej
Jabłka obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- A jak macie taka fajną pomocnicę, to potrzebujecie więcej jabłek... :) -
Blaszkę ( moja ma wymiary 36cm x 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie 3/4 przygotowanego wcześniej ciasta, wykładamy spód blachy.
Ciekawostka:, pod wpływem ciepła, ciasto może lepić się nam do
rak, można zwilżyć ręce woda, mnie pomaga :)
Odciskamy sok z wcześniej potartych jabłek ( używać rak) i wykładamy na ciasto. Lekko dociskamy i
posypujemy cukrem i cynamonem.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy na jabłka.
Ciekawostka: ciasto można delikatnie wykładać na jabłka zwilżonymi woda palcami lub można ciasto wcześniej zamrozić i zetrzeć na jabłka.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
180 ok 50- 60 min. ( do tzw. suchego patyczka i lekko zrumienionego wierzchu
ciasta).
Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Mi bardziej smakuje
to ciasto upieczone dzień wcześniej. Dlaczego? Na drugi dzień jabłecznik robi się wilgotny i bardziej delikatny.