Pierogi z miesem
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki wody
- 3lyzki masła
- 40 dag mięsa (wolowe, wieprzowe)
- sol, pieprz, ostra papryka (przyprawa) , cebula
- Ząbek czosnku
- 1 bulka (namoczona wcześniej i odsączona)
Ciasto:
Do miski wsypać 2 szklanki maki i odrobinę soli. Zrobić wglebienie i dodac zoltko. Wyrobic ciasto, powili dolewając ciepłą wodę. Kiedy składniki bed juz połączone dodać 3 łyżki stopionego i wystudzonego masła. Wyrobić elastyczne ciasto.
Farsz:
Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i ząbkiem czosnku do miękkości.
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekana cebule. Mięso zemleć w maszynce do mięsa, dodając cebule i namoczona wcześniej i odsączoną bułkę. Tak zmielony farsz doprawiamy sola, pieprzem i ostra papryka.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka powycinać krążki. Na każdym położyć porcje farszu, złożyć na pol, zlepić brzegi i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną. Odcedzić i podawać.
Życzę smacznego :)
Pozdrawiam Was