Pierogi z miesem




Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki wody
  • 3lyzki masła
  • 40 dag mięsa (wolowe, wieprzowe)
  • sol, pieprz, ostra papryka (przyprawa) , cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1 bulka (namoczona wcześniej i odsączona)
Ciasto:
Do miski wsypać 2 szklanki maki i odrobinę soli. Zrobić wglebienie i dodac zoltkoWyrobic ciasto, powili dolewając ciepłą wodę. Kiedy składniki bed juz połączone dodać 3 łyżki stopionego i wystudzonego masła. Wyrobić elastyczne ciasto.

Farsz:
Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i ząbkiem czosnku do miękkości.
Na rozgrzanym oleju  zeszklić posiekana cebule. Mięso zemleć w maszynce do mięsa,   dodając cebule i namoczona wcześniej i odsączoną bułkę. Tak zmielony farsz doprawiamy sola, pieprzem i ostra papryka. 

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka powycinać krążki. Na każdym położyć porcje farszu,   złożyć na pol, zlepić brzegi i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować  wypłyną. Odcedzić i podawać. 

Życzę smacznego :)
Pozdrawiam Was