Pizza z sosem pomidorowym
Przepis
na ciasto
Potrzebujemy:
- 340 g mąki,
- 5 g suszonych
drożdży,
- 1 ½
łyżeczki cukru,
- 1 ½
łyżeczki soli
- 2
łyżeczki oliwy,
- 250 ml letniej
wody
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Uformować kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 35 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Sos
pomidorowy:
- pomidory w puszce
- 2 ząbki
czosnku
- 1/2 cebuli
- cukier
- sól,
pieprz
- przyprawa do dan
włoskich Prymat lub dowolne zioła (bazylia, oregano)
- łyżka
koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Na odrobinie oleju
szklimy posiekana cebule i pod koniec dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku.
Wlewamy puszkę pomidorów, dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy
przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem i ziołami. Całość
blendujemy. Dusimy, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Podawać z
dowolnymi dodatkami.
Moje dodatki na
pizzy:
- sos pomidorowy
- szynka parmeńska
- pieczarki
- pomidor
- mozzarella
-zielona
cebulka
- przyprawa do
pizzy Prymat
- tarta
mozzarella (do posypania)
Pizzę pieczemy w
temp. 230C ok 15 min.
Smacznego :)