Pizza z sosem pomidorowym



Przepis na ciasto

Potrzebujemy:
- 340 g mąki,
- 5 g suszonych drożdży,
 - 1 ½ łyżeczki cukru,
 - 1 ½ łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki oliwy, 
- 250 ml letniej wody

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Uformować kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 35 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.


Sos pomidorowy:

- pomidory w puszce 
- 2 ząbki czosnku 
- 1/2 cebuli
- cukier
- sól, pieprz 
- przyprawa do dan włoskich Prymat lub dowolne zioła (bazylia, oregano)
- łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Na odrobinie oleju szklimy posiekana cebule i pod koniec dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Wlewamy puszkę pomidorów, dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem i ziołami. Całość blendujemy. Dusimy, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. 

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Moje dodatki na pizzy:

- sos pomidorowy
- szynka parmeńska
- pieczarki
- pomidor
- mozzarella
-zielona cebulka 
- przyprawa do pizzy Prymat
- tarta mozzarella (do posypania)

Pizzę pieczemy w temp. 230C ok 15 min.
Smacznego :)