Tort śmietankowo – truskawkowy
Mój pierwszy w życiu
tort! Zainspirowany przez moja koleżkę Sylwie, która piecze piękne i smaczne torty. Zapraszam na jej stronę http://www.thelittleowlcakes.co.uk/ Ku mojemu zaskoczeniu tort wyszedł naprawdę smaczny. Muszę popracować nad dekoracją, ale jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.
Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:
·
5 jajek
·
3/4 szklanki cukru
·
3/4 szklanki mąki pszennej
·
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do
ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem
do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków
formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego
patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu
oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Masa
śmietankowa:
·
400 ml śmietany kremówki (36%)
·
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
·
4 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
·
Cukier waniliowy
·
2 łyżki soku z cytryny
Śmietanę kremówkę
(schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder,
cukier waniliowy i cytrynę. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie
wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem,
potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej
zrobić to drewnianą łyżką.
Frużelina
truskawkowa:
·
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
·
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w
minimalnej ilości gorącej wody
·
2/3 szklanki cukru (lub do smaku)
·
1 łyżka soku z cytryny
·
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
rozpuszczone w 2 łyżkach wody
W małym garnuszku
wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy).
Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru,
nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku).Zblendować (zmiksować). Dodać cytrynę, wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli
wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Do
nasączenia biszkoptu:
·
1 szklanka truskawek
·
1,5 szklanki wody
·
3 łyżki cukru
Z podanych
składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną
wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z
palnika i wystudzić. Odcedzić.
Wykonanie
tortu:
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2
szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią przygotowana i
ostudzona fuzulinę. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki
kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę fuzuliny, przykryć ostatnim
blatem biszkoptu i nsaczyc resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą
masą śmietankową, boki dowolnie udekorować. Ozdobić. Schłodzić.
Smacznego J