Tort śmietankowo – truskawkowy



Mój pierwszy w życiu tort! Zainspirowany przez moja koleżkę Sylwie, która piecze piękne i smaczne torty. Zapraszam na jej stronę  http://www.thelittleowlcakes.co.uk/ Ku mojemu zaskoczeniu tort wyszedł naprawdę smaczny. Muszę popracować nad dekoracją, ale jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.





Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:
·         5 jajek
·         3/4 szklanki cukru
·         3/4 szklanki mąki pszennej
·         1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Masa śmietankowa:
·         400 ml śmietany kremówki (36%)
·         500 g serka mascarpone (2 opakowania)
·         4 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
·         Cukier waniliowy
·         2 łyżki soku z cytryny
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy i cytrynę. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.

Frużelina truskawkowa:
·         500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
·         2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
·         2/3 szklanki cukru (lub do smaku)
·         1 łyżka soku z cytryny
·         2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku).Zblendować (zmiksować). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.

Do nasączenia biszkoptu:
·         1 szklanka truskawek
·         1,5 szklanki wody
·         3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.

Wykonanie tortu:
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią przygotowana i ostudzona fuzulinę. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę fuzuliny, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nsaczyc resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować. Ozdobić. Schłodzić.
Smacznego J