Sernik wiedeński z brzoskwinią
Potrzebujemy:
- 1kg twarogu (ja używam
z wiaderka)
- 8 jajek
- 100g stopionego, ostudzonego
masła
- 1 i 1/2 szklanki
cukru
- 2 łyżki cukru
waniliowego lub ekstrakt z wanilii (ja używam domowy cukier waniliowy i 1/2
laski wanilii)
- 1 budyń śmietankowy
bez cukru
- brzoskwinie w
puszce (opcjonalnie można dodać rodzinki, skórkę pomarańczową|)
Wykonanie:
Żółtak utrzeć z
cukrem, cukrem waniliowym i wanilia. Stopniowo dodawać twaróg i miksować na gładka
masę. Cały czas ucierając dodać stopione masło, budyń. Białka ubić na sztywna
piane i delikatnie połączyć z masa serowa. Na koniec dodać pokrojone
brzoskwinie.
Ciasto wlać do
tortownicy ( moja ma 25cm) wysmarowanej masłem i posypaną bulka tarta.
Piec w temp. 170C ok
60-70 minut.
Po upieczeniu zostawić
sernik do ostygnięcia w piekarniku.
Na sam koniec posypać
cukrem pudrem.
Pozdrawiam i życzę Smacznego