Tort Minnie Mouse - Śmietankowo- truskawkowy
Tort zrobiłam na
specjalne życzenie mojej kochanej córci z okazji jej 4-tych urodzin. Mojej
Amelce bardzo się podobał i nieskromnie powiem, ze sama jestem z niego dumnaJ
Przepis na masę znajdziecie tutaj. Natomiast przepis na biszkopt znalazłam inny niż robiłam do tej pory i uważam,
ze ten jest super. Dziękuję Margarytko. Biszkopt wyrasta wysoki (można podzielić
na cztery blaty) i jest prosty do zrobienia.
Przepis na
biszkopt:
- 6 jaj
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki
maki pszennej
-1/2 szklanki
maki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
-2 łyżeczki octu
-szczypta soli
Ważne: szklanka o
pojemności 250ml, forma o średnicy 25cm, jajka w temperaturze pokojowej( lepiej
się ubijają)
Wykonanie:
Żółtka oddzielić
od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna piane. Następnie porcjami dodawać
cukier nadal ubijając. Do żółtek dodac proszek do pieczenia i ocet, następnie
szybko wymieszać (żółtka spienia się i odbarwia- tak ma być). J Masę jajeczna dodać do białek i ubijać na
gładka masę.
Obie maki wymieszać
i porcjami dodawać make ( ja przesiewam) do masy i delikatnie mięsząc drewniana
łyżka ( nie miksować).
Dno tortownicy wyłożyć
papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec w temp. 180 stopni ( bez termo obiegu) ok. 30-40 min. (do suchego
patyczka). Biszkopt wyciągamy z tortownicy po ostygnięciu. Nożem delikatnie oddzielić
ciasto od tortownicy.
Smacznego :)